úterý 12. ledna 2016

Rudá jako rubín / Kerstin Gier

Série: Drahokamy (1.)
Originální název: Rubinrot - Liebe geht durch alle Zeiten
Žánr: Pro děti a mládež - Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2012, 1. vydání originálu: 2009
Počet stran: 336
Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Anotace: Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

*****





Šestnáctiletá Gwendolyn od svého narození žije ve stínu své sestřenice Charlotte. Všichni si totiž myslí, že vlastní vzácný gen, který ji umožní cestovat časem. Když Gwen kráčí po ulici, udělá se jí špatně a ocitne se v neznámé době. Náhle ji to dojde. Charlotte není ta, kdo vlastní ten zvláštní gen. První komu to řekne je její nejlepší kamarádka Leslie. Leslie okamžitě vyhledává různé informace o cestování čase a vše co s ním souvisí. Informuje ji o tom, že by se mohla ocitnout v Londýně, kdy vypukl velký požár, anebo kdy řádil Jack Rozparovač.



Leslie zaprskala do telefonu. „Gwen! Každá jiná rodina by tě nechala svázat do svěrací kazajky, ale ne ta tvoje! U vás přece nemluví o ničem jiném, než je ten gen cestování časem a chronometr a výuky mysterií.“
„Je to chronograf,“ opravila jsem ji. „Ta věc funguje na krev! No není to nechutné?“
„Chro-no-graf! Ok, vygooglovala jsem to. “  
(str. 59)  

Zdroj

Gwengolyn, jako hlavní hrdinku, jsem měla moc ráda. V některých případech jsem v ní viděla sebe. Ale někdy jsem si říkala, jak může být tak dětinská? Autorka Gwen vystihla moc dobře, protože skoro každá čtenářka knihy, by se v ní viděla. I kdyby zareagovala jinak. Každý by byl vystrašený a nechtěl to povědět rodině. Strach z toho, že ji nikdo nebude věřit byl děsný, což chápu. Ale každý má na ni jiný názor. Charlotte jsem neměla moc v lásce. Ale pak jsem ji nějak podvědomě začala litovat. Gideon. Toho bych nejradši na začátku knihy uškrtila, ale taky jsem se bavila jeho poznámkami. A Leslie? Z ní by byla úžasná agentka v utajení. Proč jsem ji tak posoudila? Protože hledala vše co se týkalo cestování časem a byla pro Gwen super kamarádka. Kdyby nějaké kamarádce řekla co se děje, rozhodně by na ni žárlily a dělaly jí naschváli (jak nějaké holky znám), ale Leslie ne. Snažila se pomáhat a přispět do situace co nejvíc.





Gideon de Villiers se ležérně opíral o jednu z knihoven. Byl první, kdo si mě všimnul.
„Ahoj Wendy,“ řekl.
„Gwendolyn,“ opáčila jsem. Můj ty bože, přece to nebylo zas tak složité na zapamatování. Taky mu neříkám Gisbert.   
(str. 156)

Celkové hodnocení: Od knihy jsem vůbec nic nečekala a proto mě mile překvapila. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Kniha byla napínavá a hned od svého začátku mě vtáhla do děje. Rozhoně vám knihu doporučuji, protože vám rozhodně přiroste k srdci jako mě. Nemůžu se dočkat, až si přečtu druhý díl.

Obálka:  Obálka se mi moc líbí, akorát nevím proč místo růžové není obálka rudá, když kniha nese takový název. Stejně je překrásná.



Četli jste tuto knihu?
Jak se líbila vám?

6 komentářů:

  1. Krásná recenze. Kniha mi trochu připomíná Mé sladké šestnácté století. Mohla by jsi mi ji půjčit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Pokud budeš chtít, tak ti ji půjčím. :)

      Vymazat
  2. Tohle je naprosto skvělá série! :D Asi si naplánuju další re-reading :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze!! :)
    Knihu mám společně i s druhým dílem doma (viz. moje mega chvástačka :-D ) a strašně moc se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš se rozhodně na co těšit ! :)
      Ano .. tu chvástačku jsem viděla. :D Mega obří! :D
      Děkuji moc. :)

      Vymazat

Jsem ráda za každý komentář :)