čtvrtek 18. února 2016

Nástroje smrti IV. - Město padlých andělů / Cassandra Clare

Série: Nástroje smrti (4.)
Originální název: City of fallen angels
Žánr: Romány, Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2014, 1. vydání originálu: 2011
Počet stran: 384
Nakladatelství: Knižní klub
Anotace: Válka skončila, Clary se snaží stát dobrou lovkyní stínů. Nic ale není bez kazu.
Někdo vraždí Lovce stínů, kteří byli ve Valentýnově Kruhu, což vyvolává napětí mezi Podsvěťany a Lovci stínů, které by mohlo vést k další krvavé válce.
Simon má stále větší potíže, nemluvě o tom, že chodí se dvěma krásnými a nebezpečnými dívkami, které jedna o druhé nevědí.
A na Clary s Jacem číhá jejich nejhorší noční můra. Clary totiž uvedla do pohybu řetězec událostí, které by mohly vést ke ztrátě všeho, co miluje. Dokonce i Jace.
zdroj
Válka mezi Valentýnem skončila, ale je tu další problém. Někdo zabíjí lovce stínů a nechává je na území podsvěťanů, aby je rozhádal, proti spolku. Chce rozpoutat další válku? Nebo je k zabíjení nucen?

Simon je obklopen hned dvěma holčinami, ale ani jedna o té druhé neví. Je velmi pečlivý, aby se obě dvě nesešly na jeho koncertě, ale každá lež nevydrží věčně.
Do kapely zavítá nový člen. Kyle. Milý, krásný kluk, který chce vystupovat na pódiu, jako zpěvák. Když Simon odejde z domu, Kyle ho najde v gáráži, kde se většinou setkávají členové dosud nepojmenované hudební skupiny. Kyle Simonovi nabídne volný pokoj v jeho bytě.
Jace mívá čím dál tím častěji zlé sny, ve kterých se objevuje jeho osudová láska Clary. Snaží se to vyřešit tím, že se od ní bude držet co nejdál, což neprospívá ani jednomu. Proto Jace tráví čas se Simonem a nazývá se jeho ochráncem, protože na Simona útočí neznámé osoby a nikdo neví proč. 
Dosud si všichni mysleli, že jejich strach skončil, že od teď budou žít “normální“ život. Ale opak se stává pravdou. Na scénu přichází “stará“  upírka Camille a nebezpečně mocná Lilith

 „Když jsem ti přiznala, že neumím italsky. Vzpomínám si, žes mi přeložil ten citát. Ten, co tvrdí, že láska je nejmocnější síla na světě. Mocnější než všechno ostatní.“  - Clary
(str. 323)

Clary mám čím dál tím víc ráda. Víc ji chápu. Když si uvědomím jaká v prvním díle byla hysterka, tak ji teď mám vážně o něco radši, i když s tím co se stalo v minulém díle u jezera nikomu neřekla, mě docela naštvalo, protože kvůli tomu se stalo tolik věcí! Ale když se na to tak kouknu. Autorka tuto strategii vymyslela hodně dobře. Jace. Chudák Jace. Nechápu proč vše sváděl na sebe. Skoro za nic nemohl. Za zlé sny. Za to co provedl. Jak říkala Clary: „To jsi nebyl ty.“ a já to říkám také.

Celkové hodnocení: Kniha se mi moc líbila! Nechápu, jak může autorka udělat, že další pokračování je ještě lepší než předchozí díl! Naprostá BOMBA!  Jinak. Často jsem si říkala: „Kdo je zase tohle?!“, protože každým postavám v knížce to docvaklo a mně pořád ne! Teprve až to tam vysvětli, jsem věděla o koho jde.

Obálka:  Jako u každé knihy z této série. Obálka se dokonale hodí k názvu a moc se mi líbí.


A jak se kniha líbila vám?
Chystáte se na ni?
Rozhodně neváhejte!

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Mně se hrozně líbí obálky těhlech sérií :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno jsem dočetla Město ze skla a musím se držet abych se hned nepustila do dalších dílů,protože kdybych mohla,tak to přečtu najednou :-D
    Skvělá recenze!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      Taky se musím držet, abych nezačala další díly. :D

      Vymazat

Jsem ráda za každý komentář :)