pátek 1. ledna 2016

Nástroje smrti III.: Město ze skla / Cassandra Clare

Série: Nástroje smrti (3.)
Originální název: City of Glass
Žánr: Sci-fi a fantasy - Romány
Rok vydání: 2013, 1. vydání originálu: 2008
Počet stran: 480
Nakladatelství: Knižní klub
Anotace: Clary postupně odhaluje další střípky z minulosti své rodiny a nalézá přitom spojence v tajemném lovci stínů Sebastiánovi. Valentýn sbírá veškeré své síly, aby jednou provždy zničil všechny lovce stínů, a jediná šance, jak ho porazit, spočívá ve spolupráci s odvěkými nepřáteli. Ve třetím díle série musí Clary získat vládu nad svými nově objevenými schopnostmi, aby zachránila Skleněné město, ale je to vůbec v jejích silách?

*****



Jestli jste četli předešlé dva díly, třetí byste rozhodně neměli vynechat. Děj se tentokrát odehrává v Idrisu ve skleněném městě Alicante. Město je chráněno proti démonům. Ochranu mají na starost věže, jenž stojí před vstupem do města.

Clary společně s Lightwoodovými,včetně Jace, se chystá do rodného města lovců stínů. Jace ji nechce pustit sebou, protože si hraje na jejího ochránce a má jí v plánu nechat v New Yourku. Clary potřebovala do města kvůli své matce. Měla se setkat s neznámým čarodějem a poprosit ho, aby ji uzdravil. Proto si najde jiný způsob jak se do Idrisu dostat, sice velmi nebezpečný, ale to ji nezastaví. Omylem sebou stáhne i svého dlouholetého vlčího přítele Luka, který ji chtěl zabránit v cestě.
  
Zvedl hlavu, jako když kočka nastraží uši a snaží se zaslechnout nějaký vzdálený zvuk. „Slyšíš to?“
Co mám slyšet? chystala se Clary zeptat, ale stihla se zarazit. 
(str. 178)

Clary jsem měla ve třetím díle radši než v prvních dvou. Už mi nepřišla tak zmatená jako vždycky. Byla odhodlaná, věděla co dělá, chtěla dotáhnout věci do konce a chtěla znát pravdu. Snažila se všechny přesvědčit co dokáže, že můžou vyhrát. Jace patří do mých oblíbených postav. U jeho ironických poznámek se vždycky pořádně nasměji. Ale když se sejde Jace a Simon. To je teprve pořádná zábava. Jejich sarkastické nadávání je prostě k zasmání.
V knize se objevily i postavy, která jsme dosud neznali. Půvabnou Aline a okouzlujícího a až děsivě klidného Sebastiána.




Clary na nápoj nedůvěřivě zašilhala. „Neproměním se po tom v hlodavce?“ 
„Kam se poděla tvoje důvěra? Myslím, že je to jenom jahodový džus,“ ujistila ji Isabela. „Každopádně je to moc dobrý. Jacei?“ Nabídla mu sklenici. 
„Jsem muž,“ sdělil jí, „a muži nekonzumují růžově nápoje. Ztrať se, ženo, a hleď mi přinést něco hnědého. “ 
 „Hnědého?“ Isabela se ušklíbla. 
(str. 467-468)

Celkové hodnocení: Kniha vás rozhodně překvapí a udělá vám radost, jako udělala mě. Stránky knihy mi mizely před rukami. Rozhodně byste mohli třetím dílem ukončit sérii, ale já to rozhodně neudělám. Nemůžu se totiž dočkat až si přečtu čtvrtý díl.

Obálka: Každá obálka nástrojů smrti má něco do sebe a vyjadřuje název jednotlivého dílu. Proto se nemohu rozhodnout jaká se mi líbí nejvíc.
České obálky se prostě vyznamenaly.


A jak se třetí díl líbil vám?
Máte ho v plánu číst?

6 komentářů:

  1. Určitě si přečti celou sérii stojí to za to - miluji Nástroje smrti a pak jsem si přečetla pekelné stroje 1 mechanický anděl 2 mechanická princ 3 mechanická prince - také skvělé a znovu jsem četla celé nástroje smrti a opět pekelné stroje . doporučuji skvělé

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Já prostě Nástroje smrti miluji a Jace je moje zlatíčko (stejně jako herece ve filmu) a jelikož jsem teprve u druhého dílu,tak třetí díl si chci přečíst o víkendu a ani nevíš jak se na to těším :-D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      Mám to úplně stejně! Nástroje smrti je vážně povedená série. A Jace! To je takový zlato! :3
      Rozhodně se ti bude líbit! :)

      Vymazat
  3. Clary mi prvú zhruba polovicu knihy ešte liezla trochu na nervy, ale potom sa to zlepšilo, takže ma to potešilo. A to celkové rozuzlenie ako je to medzi ňou a Jaceom, konečne :D Je to síce poriadne domotané, ale som rada, že je to takto :D

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda za každý komentář :)